26 augusti 2009

Tonåringar av idag

Idag tänker jag ta upp ett tråkigt ämne, men ett oerhört viktigt sådant. Det är ett ämne som man som tonårsförälder inte kommer ifrån. Och nu ska ni komma ihåg att detta är mina tankar, åsikter och ord som jag ventilerar fritt. Jag vill på inget sätt stöta mig med någon, däremot önskar jag höra era åsikter och tankar kring alkoholnyttjande av idag, bland dagens ungdomar. Vad har ni för gränser, hur tacklar ni eventuella problem och så vidare och så vidare?

Igår var jag på möte på skolan, med en massa andra föräldrar och personal. För er som inte vet så går min son nu i 7:an. Stora killen liksom! Med ökad ålder får man också ta del av andra saker än när barnen är små, det ska gudarna veta.

Rektorn tog upp organisationsförändringar, presenterade personalen och nu till ämnet som kom upp under presentationen av Nattvandrarna. Det är två föräldrar som är ansvariga och som alltid går ”ute på byn” fredagar och lördagskvällar, när det behövs som bäst.
Det är väldigt bra.
Väldigt, väldigt bra!
Han drog en del statistik och bara det är skrämmande. Den kommun som jag bor i ligger 1:a i hela Stockholms län vad gäller alkoholnyttjande. Nu tror jag och vet att det är ett genomgående problem i hela landet, men ändå.

Han berättade även att det förekommit ett flertal gånger att förra årets 6:or nyttjat alkohol. Det handlar alltså om min sons jämnåriga. Bara där rös jag till ordentligt!

Det handlar framförallt om tjejer som umgås med äldre killar, allt från 9:or till gymnasieelever. De hänger tillsammans ute, runt om ”på byn” och åker mer än gärna på föräldrafria fester. Men det slutar inte där. De blandar dessutom alkohol med tabletter.

STOP, stop, stop!

De är ju för sjutton bara 13 år. Förra året 12. Nu förstår jag ju att det handlar om en liten klick, men en liten klick är en klick för mycket! Debut sker många gånger redan vid 13. Varför är det så att allt verkar sjunka i åldrarna?

Visst, jag kommer så väl ihåg när jag var ung. Det gör vi väl alla. Det får man inte glömma som förälder. Men man blir ändå uppskakad, arg och ledsen när man får höra fakta.

Förbud till 100% är jag inte för, det brukar ofta bli värre då. Det är i varje fall min erfarenhet. Men hur ska man tackla detta bäst? Hur ärliga ska vi vara mot våra barn angående vår egen erfarenhet och debut?

Jag tror självklart på ärlighet och öppenhet och hoppas att mina barn litar på oss, sina föräldrar och vill och vågar vara ärliga. Det är min förhoppning och det är också det jag/vi strävar efter i vår uppfostran.

Tack för idag och var försiktiga därute!

Kram

14 kommentarer:

Kickan sa...

Ja du det är skrämmande att dom är så unga och redan börjar att dricka/hålla på med tabletter!! Jag tycker att det är skrämmande och jag kan inte låta bli att tänka på när det är dags för mina döttrar att " bli tonåringar "....shit känner mig nervös redan nu ! Äldsta dottern är 7 men tiden rusar ju !
Men allting sker så mycket mycket tidigare nu för tiden - sex,droger ja name it ! Varför kan inte barnen få vara barn ? Och som du säjer -an får inte glömma att man själv varit ung.
Tjingeling !

Åsa sa...

Ja det var då ingen rolig statestik. Har oxå hört att "vi" toppar ligan. INTE kul alls.

Det är svårt att tackla men man får försöka lita på våra barn och hoppas de gör "bra" val. Vågar säga nej och säga till kompisar.
Lät ju lite trist att bara 2 föräldrar är ute och nattvandrar. Där skulle nog flera turas om...
Är inte där ännu men snart..

Ps såg förresten en kille köra bil till färjan häromdagen.
Hela våren har han kört moppe och nu bil?? Nä tror han var lite för ung för att ha körkort!!

Åsa sa...

Man får försöka hålla en bra kontakt med sina tonåringar. Prata med dom, fråga, vara nära dom i vardagen. Intressera sig för det dom gör, försöka skapa en relation till deras kompisar, och kompisars föräldrar.
Prata hemma om regler och förhållningssätt, vad som är okej och inte. Komma överrens, mötas på halva vägen om det går.
Berätta om föräldramötet för din son, hur orolig du blev. Fråga honom hur han upplever det, vad han tycker är okej och inte.
Prata, prata, prata. Om små saker och stora saker, om värderingar och ansvar.
Det är inte lätt att vara förälder, men alla gör nog så gott de kan, efter sin förmåga. Ser man sedan i stort så brukar det ju gå vägen tillslut, hur eländigt det än kan se ut under vissa perioder:)

Miafia sa...

Kickan, nervös är man allt men jag tror att vi fixar det under resan!

Åsa, ang nattvandring så är det fler som går, men tydligen alldeles för få. Men det är dessa två som alltid finns därute.
Ja jisses vad säger man...det förekommer både ett och annat på ön, hualigen. Och då tänker jag på moppekillen.

Åsa från Gotland, jag pratade med Marcus såklart direkt efter och vi har en bra, fin kommunikation. Precis så som du skriver det strävar vi efter. Att ha koll på umgänge, kontakt med föräldrar osv osv. Ang alkohol så blev han jätteförvånad för i hans värld förekommer just nu bara fotbollsträning, matcher och hänga med vänner, som i att vara hemma hos varandra. Inte hänga ute.
Tiden kommer och vi ska vara beredda på bästa sätt.
Vi vill ju att alla ungdomar ska ha det bra och då får man hjälpas åt som föräldrar.

Tack för era svar!
Kramar

Rebecca sa...

Hej fina du!

Det du tar upp är viktigt och även om jag inte har barn i skolåldern...ÄNNU, så kommer det dit. Vi har däremot både släktingar och vänner vars barn är i den åldern.
Jag kommer vara helt uppriktig hur det var på "min tid", mot vpra barn och då berätta hur det kan gå med fulla ungdommar. Jag råkade ut för något som satt djupa spår och något som tyvärr inte är alls ovanligt, den kvällen var jag SPIKnykter och det är jag glad för, det var nämligen det första polisen frågade och kollade...efter det tog de allt på allvar.
Det är skrämmande hur mycket yngre många är vid sin alkoholdebut nu än vad det var förr. Bara tanken på att någon av mina döttrar skulle vara berusad eller testa alkohol vid 13 års ålder får mig att bli lite smått tokig.

Ha en fin dag!

Kramar

Miafia sa...

Rebecka, att vara uppriktig om vad alkohol gör mot kropp och knopp och vad som kan hända är helt klart att man ska vara.
Trist att du var med om tråkigheter, men bra att du var nykter och kunde förklara för polisen.
Vad fasen, när man är 13 är man inte stor. Även fast de tycker det...
Tokig, orolig och allt det där, men jag tror att det löser sig om man finns där och bryr sig.
Kramar

Berne sa...

Viktigt att prata med ungdomarna om vad alkohol gör med en och vilka verkningarna kan bli.
Mycket viktigt är att de verkligen vågar och känner att de kan vända sig till föräldrarna i första hand om de får problem eller mår dåligt i samband med alkoholintag (givetvis även i andra sammanhang). Det är inte roligt att hitta sin tonåring i ett dike eller hämta på sjukhus.
/Berne

Ingela la la sa...

Du det här var ett viktigt ämne och inte en sån lätt nöt att knäcka... Jag kan inte tänka mig att du trampar på någons tå..

Jättesvårt med ungdommar och alkohol tycker jag, fast 12-13 år är alldeles för tidigt... Usch det är svårt att tänka att mina barn kommer till det.. småbarnstrotsen kanske är att föredra?

Kram

Miafia sa...

Berne, jag håller med dig fullständigt. Förtroende och att våga berätta är superviktigt.Bra sagt!

Ingelala, jag tänkte mer att ett sådant ämne kan väcka så mycket känslor och med olika åsikter och regler skulle kanske diskussion uppkomma. Därav ordet "stöta". Har märkt att här i cyberspace kan vad som helst hända...
Trotsiga barn, tonårsbarn med andra nötter att knäcka, vi löser ju allt på bästa sätt enligt bästa förmåga, inte sant?!

Tack för svaren kära vänner.
KRAM

Louise sa...

Ja du, statistiken chockar en. Jga tror jag var 15 eller 16 år första gången jag blev full. Min barn skall vara minst 19-20 år har jag bestämt ;-) Jag är glad att jag har några år kvar till den här problematiken.

Hoppas Smurfarna går lika bra hem hos Eric i jul som de gjort hos Matteus! Lyllos dig som hade gamla hederlig 70tals smurfar kvar :)

Kram & godnatt, jag är helt slut idag och har så ont i ryggen så jag tänker lägga mig NU med min nya Sköna Hem som sällskap

Popprinsessan sa...

Ja, det känns läskigt hur det funkar idag! Tycker också att det är lite jobbigt att L ska bli stor... Men jag hoppas att vi kommer att kunna prata om allt när hon blir äldre. Fast jag vet i sjutton hur man ska göra.. Mina föräldrar har alltid varit öppna mot mig och sagt att jag alltid, alltid kan ringa hem om det var något - vilket jag aldrig gjorde Jag fick smaka vin till maten när de hade det, fast jag gillade det aldrig. Trots det fixade jag alkohol på annat håll.. vågade liksom inte fråga dem. Vet inte vad jag själv kommer att göra annorlunda mot L... Vill inte att hon ska göra som jag, fixa alkohol av andra...

anna sa...

jag läste Lasse Strömsteds bok om hur man stoppar missbruk bland unga, och han bör ju veta med tanke på att han själv har varit nere i det mesta. Både han och läkaren som skrev boken var eniga att nolltolerans mot alkohol för unga var det ställningstagande föräldrar skulle ha, börjar man tumma på dom reglerna så är det ett sätt för barn att hitta en krypväg till alkoholen, det blir bara förvirrande för dom. Min son är 14, han går i åttan, det finns många som både röker och dricker i hans klass, men vi kör på noll alkohol under 18, det är min ståndpunkt.

Miafia sa...

Louise, visst blir man chockad. Men med huvud och humör i behåll så ska det säkert lösa sig på bästa sätt.
Håller tummarna för att han gillar smurfarna, de är ju så söta och roliga figurer. Hoppas din rygg känns bättre nu så här flera dagar efter ditt svar!

Pop, öppenhet och att våga tala om ifall det skulle hända något är jätteviktigt. Den dagen Christel, den problematiken. Det ger sig nog, vi är ju så kloka och förståndiga.

Anna, tack för din ståndpunkt. Den boken vore intressant att läsa. Ska jaga tag i den. Noll tolerans under 18 vore självklart det ultimata, men hur fixar ni det praktiskt?

Kram

Anonym sa...

maste kolla:)